1984

Országjáró

Utazunk Magyarországon és a hajdani Magyarországon. Megnézzük, megismerjük, megosztjuk.

Friss topikok

  • dino vercotti: Emailcímed add meg nekem. (2010.08.30. 23:54) Élünk!
  • citromosjegestea: A második kép hol készült? Roppant látványos. (2009.10.29. 14:02) Egy kép
  • Tamararara: 2-3 éve voltam a Kultúrális Örökség napján volt a Monostori Erődben. Azt hiszem hosszú idő után, a... (2009.10.12. 14:42) Komárom, Monostori Erőd
  • dino vercotti: Továbbra is figyelek ám. (2009.08.15. 23:15) Nagyboldogasszony napja
  • Csia: A PS12 valóban jó, sőt... Néha viszont az egyszerűbb dolgok hatásosabbak mint a profi megoldások. ... (2009.03.10. 19:55) Érthetetlen dolgok

Linkblog

Kövess!

2009.03.03. 13:38 DartagnanX

Az kék túrárúl

Az országban körbefutó túra. Teljes hossza körülbelül 2600 km.

Bár sokmindent neveznek kék túrának. Valaki szerint az északi részeken végigvezető kék útvonalak összessége, ez kb 1100 km. Ám a Vasutas Szakszervezet természetjáró bizottsága kiterjesztette az egész országra, még az ötvenes évek elején. Mondjuk ez sem 2600 km. Sőt, őszintén szólva a különbséget sem tudom.

1988-ban a Magyar Természetbarát Szövetség kiadott egy hivatalos írást az Országos Kék Túráról. Ez 1067 km-ről szól. Irottkőtől Hollóházáig, a kék útvonalon.

Ez tartalmazza, hogy pontosan mi is az a Kék Túra. Amit írnak külön, egybe, nagy- és kisbetűvel is.

Definíció szerint: Az Országos Kéktúra célja, hogy a túra résztvevői az útvonal végigjárásával rendszeres sporttevékenységet folytassanak és egyúttal képet alkossanak hazánk életéről, fejlődéséről, természeti szépségeiről, betekintsenek különféle tájaink életébe, mindennapi munkájába, megismerjék hazánk nagy részének történetét, föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait.

A túra teljesítése kritériumokhoz kötött. A túrázóknak minden egyes szakasz végigjárása után pecsétes igazolással kell bizonyítania, hogy megtette a távot. Fényképekkel is alátámaszthatják, de az igazi a pecsét. Mondjuk én nem igazán tudom elképzelni, hogy mostanában bárki pecséttel várná a túrázókat Hollóházán pl...

A teljesítést a helyileg illetékes természetbarát szövetséghez kell eljuttatni, és aki végigcsinálta a túrát, az jogosult lesz a Kéktúra Jelvény viselésére, amit MTSZ igazolvánnyal rendelkezők ingyen megkapnak, akik nem rendelkeznek ilyen igazolvánnyal, azoknak az önköltséget kell megtéríteniük.

Gyerekeknek van külön GYKT (Gyermek Kéktúra). Nekik ez 300 km távolságot jelent.

Nos, ezt a kiírást 1988-ban tették közzé. Most utánajárok, hogy mi létezik ebből napjainkban.

A Magyar Természetbarát Szövetség honlapján a Kéktúra útvonala: Irottkő - Füzéri várrom közelében fekvő Tolvaj-hegy. Ez 1000 km kb.

Egy 2006-os bejegyzés szerint a pecsételés is lehetséges sok helyen. Ha netán nem sikerül, akkor kérni kell az igazolást postán, teljesalakos fénykép mellékelése hatásos bizonyíték.

Nehéz ügy a Kéktúrázás.

Nos, a bejegyzés csak gondolatkísérlet, hogy mi lenne ha... nekiállnánk ezt megcsinálni.

Nem kizárt, hogy nekilátunk.

1 komment

Címkék: kirándulás országos kéktúra országjáró


A bejegyzés trackback címe:

https://orszagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr99977434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csia 2009.03.10. 18:03:59

Szerintem rajta!
Aki mer, az nyer. Legalább is élményeket!
Sok sikert hozzá:Csia
süti beállítások módosítása