1984

Országjáró

Utazunk Magyarországon és a hajdani Magyarországon. Megnézzük, megismerjük, megosztjuk.

Friss topikok

  • dino vercotti: Emailcímed add meg nekem. (2010.08.30. 23:54) Élünk!
  • citromosjegestea: A második kép hol készült? Roppant látványos. (2009.10.29. 14:02) Egy kép
  • Tamararara: 2-3 éve voltam a Kultúrális Örökség napján volt a Monostori Erődben. Azt hiszem hosszú idő után, a... (2009.10.12. 14:42) Komárom, Monostori Erőd
  • dino vercotti: Továbbra is figyelek ám. (2009.08.15. 23:15) Nagyboldogasszony napja
  • Csia: A PS12 valóban jó, sőt... Néha viszont az egyszerűbb dolgok hatásosabbak mint a profi megoldások. ... (2009.03.10. 19:55) Érthetetlen dolgok

Linkblog

Kövess!

2009.08.09. 22:23 DartagnanX

Első geocaching élmény

Egy hétköznapi beszélgetés eredményeként hirtelen hozzájutottam egy egyszerű de nagyszerű GPS-készülékhez, és ezen felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk a geocachinggal egybekötött országjárást.

Első célpontunk az egyik korábban említett pusztatemplom volt, Csévharaszton. Mivel a pusztatemplomok arról nevezetesek, hogy a pusztában vannak, ezért igazából Csévharaszthoz csak annyi köze van, hogy onnan lehet a legkönnyebben megközelíteni. Ebben a GPS-segített, hiszen kitáblázva nem volt, és az utak sem vezettek betonozva a pusztába. Ezért a jelet követve gurultunk elhagyatott földutakon célunk felé.

Egy idő után félreálltunk, mert közelinek tűnt a jel, az út meg elég rossz minőségű volt. Ekkor találkoztunk néhány fatolvajjal, legalábbis érzésünk szerint azok voltak, de nem dokumentáltuk az eseményt különösebben, mert örültünk, hogy nem öltek meg és ástak el minket azonnal. Így elhaladtunk mellettük és vissza se néztünk.

Ezután egy teremtett lélekkel sem találkoztunk, csak egy tarka cicával, akinek pont a feje volt vörös, úgyhogy először rókának néztem. Tudom, a róka nem hasonlít a cicára, még fejileg sem. De vörös volt.

Az elrejtett láda irányából érkeztünk a romtemplomot rejtő ligethez, ezért megpróbáltuk megtalálni gyorsan. Sajnos nem sikerült, a GPS szerint rajta álltunk, mégsem találtuk sehol. A templom meglett, hihetetlen, hogy ez a templom egy 1200-as években alapult és az 1300-as években virágzó település temploma volt, most pedig egy falat látunk csak belőle a puszta közepén. Mellette egy síremlék, főleg a XIX. században elhunytakkal, pontosan a Serfőző dinasztia 1868 és 1944 között élt 4 tagjával.

Örülve a rom megtalálásának és bánkódva a láda eltűnése miatt indultunk vissza az autóhoz. Elég tikkasztó dolog a déli napsütésben sétálgatni az alföldön egy korty víz nélkül, a kocsiban viszont ott várt minket... a 40 fok.

Így indultunk tovább Kunbábonyra, ahol is egy avar-kori síremléket lehet megtekinteni. A főútról itt is le kell kanyarodni és 1-200 méteres földutas haladás után gyalog folytathatjuk utunkat.

Gyorsan el is érjük a kopjafát, amely egy avar főúr sírjára emlékezik. A sírt elég banális módon földmunkások találták meg. Forgatták a földet és egyszercsak aranyedények hullottak az ölükbe. Szerencsére az egyik elkotyogta a fogást, ezért gyorsan régészek lepték el a környéket és feltárták az 1300-1400 éves sírt. Bővebben: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2695

Innen kb 100 méterre vezetett a GPS koordináta bennünket az erdőbe, itt szerencsére gyorsan megtaláltuk a ládát és jelöltük első fogásunk időpontját. Segített a megtalálásban, hogy a korábbi látogatók egy ösvényben kicsit letaposták az aljnövényzetet, így bátorítottak bennünket is, hogy behatoljunk a sűrűbe. Ha nem láttuk volna az ösvényt, akkor az első kudarc miatt lehet, hogy nem küzdöttünk volna a csalánosban. A ládánál Gergő még égetett minket egy közepesen idíóta beírással, de azért elégedett maradtam. A környéken rengeteg rókalyukat találtunk, nem lennék kunbábonyi baromfi.

Enni az (azt hiszem) újhartyáni Ezüst Patkó Csárdában ettünk. A településben nem vagyok biztos. Korrekt hely. Kedves volt a kiszolgálás, ami nekem már elég napjainkban, a kaja jó adag volt, és jó ízű. Nem egy Olimpia étterem, de abszolút megteszi. 

Nos, jó szórakozásnak tűnik ez a geocaching, eddigi tevékenységünkkel kiválóan kiegészítik egymást. Azt találtuk ki, hogy ha valahová megyünk akkor megnézzük, hogy van-e ott láda, és ha igen, akkor megkeressük, ha pedig nincs, akkor elhelyezünk egyet.

Tudom ajánlani.

Szólj hozzá!

Címkék: geocaching avar csévharaszt országjáró síremlék kunbábony pusztatemplom


A bejegyzés trackback címe:

https://orszagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr121299161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása