1984

Országjáró

Utazunk Magyarországon és a hajdani Magyarországon. Megnézzük, megismerjük, megosztjuk.

Friss topikok

  • dino vercotti: Emailcímed add meg nekem. (2010.08.30. 23:54) Élünk!
  • citromosjegestea: A második kép hol készült? Roppant látványos. (2009.10.29. 14:02) Egy kép
  • Tamararara: 2-3 éve voltam a Kultúrális Örökség napján volt a Monostori Erődben. Azt hiszem hosszú idő után, a... (2009.10.12. 14:42) Komárom, Monostori Erőd
  • dino vercotti: Továbbra is figyelek ám. (2009.08.15. 23:15) Nagyboldogasszony napja
  • Csia: A PS12 valóban jó, sőt... Néha viszont az egyszerűbb dolgok hatásosabbak mint a profi megoldások. ... (2009.03.10. 19:55) Érthetetlen dolgok

Linkblog

Kövess!

2008.09.10. 17:23 DartagnanX

Drégelynek vára, Szondi apródjai

Megjártuk ezt is. Helyesen tettük.

Az utazás "beharangozójában" állítottam, hogy Szondi György a várnak kapitánya volt egy darabig. Nos, mint erre minden bizonnyal mindenki rájött, ez egy visszafogott megállapítás volt, hiszen Szondi György nem "egy darabig" volt a vár kapitánya, hanem kimondottan a vár védelmében halt hősi halált alig 150 társával.

"Mint hulla a hulla! veszett a pogány,
Kő módra befolyván a hegy menedékét:
Ő álla halála vérmosta fokán,
Diadallal várta be végét."

 

Arany János

Így esett ez. Úgy hullottak a törökök, hogy a végén - a monda szerint - maga Ali, a hódító szúrta dárdáját az eltemetett magyar hősök sírhelyének tetejébe, hősiességük elismeréseként. Hogy ez a sírhely pontosan hol van, nem tudja senki.

Szondi korábban elutasította Ali ajánlatát a szabad elvonulásra. Ezzel a biztos halált magára és bajtársaira vállalva. Ez az egy hazájuk volt. Az ötvenszeres túlerővel szemben négy napig kitartottak. A folyamatos török rohamokat egymás után verték vissza, de közben ők is fogytak. Végül betörtek a törökök, és mindenkit felkoncoltak.

Itt jártunk mi.

Drégelypalánkra érve táblák jelzik, hogy merről lehet megközelíteni a várat. A falu határából párszáz méteres rossz minőségű földúton kell kifelé haladni. Míg egy erdei tisztásra érünk. Itt egy forrás fogad bennünket, zöld rét, és árnyat adó fák.

A várat magát innen 50 perces túrával lehet megközelíteni. Néhol elég meredek az út, de kirándulóidőben szerintem nem lehet túlságosan fárasztó felmenni. Mi sajnos 33 fokban tettük, a levegő sem rezdült. A törökök tuti nem ilyen időben érkeztek... max vizet kértem volna fent a helyükben, minthogy megpróbáljam elfoglalni a várat.

Azonban felmenni nagyon megéri. A tájon végignézve könnyebben megérthető, hogy Szondiék miért a halált választották a szabad elvonulás helyett.

A vár nincs jó állapotban. Lényegében csak az alapjai vannak meg. És amit az évek során megpróbáltak/nak visszaépíteni. Sok sikert hozzá, remélem sikerül legalább azt megóvni ami még áll. Az egyetlen álló bástyán hatalmas repedés fut végig, nem mernék sátrat állítani a tövébe.

Elméletileg Nagyorosziból vezet felfelé egy másik út, ami szinte a várig vezet. Ezt nem kerestük, és nem is találtuk meg.

A képeket remélhetőleg holnap este fel tudom tölteni. A tartalékfényképezőgép is félig le volt merülve, úgyhogy nem készült túl sok kép. De ami készült, az szép.

Jövő héten még pár érdekes közérdekű írással jelentkezem. 19-én pedig következik Erdély.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://orszagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr33657489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása