1984

Országjáró

Utazunk Magyarországon és a hajdani Magyarországon. Megnézzük, megismerjük, megosztjuk.

Friss topikok

  • dino vercotti: Emailcímed add meg nekem. (2010.08.30. 23:54) Élünk!
  • citromosjegestea: A második kép hol készült? Roppant látványos. (2009.10.29. 14:02) Egy kép
  • Tamararara: 2-3 éve voltam a Kultúrális Örökség napján volt a Monostori Erődben. Azt hiszem hosszú idő után, a... (2009.10.12. 14:42) Komárom, Monostori Erőd
  • dino vercotti: Továbbra is figyelek ám. (2009.08.15. 23:15) Nagyboldogasszony napja
  • Csia: A PS12 valóban jó, sőt... Néha viszont az egyszerűbb dolgok hatásosabbak mint a profi megoldások. ... (2009.03.10. 19:55) Érthetetlen dolgok

Linkblog

Kövess!

2010.02.04. 11:45 DartagnanX

Boldogkő és egy kicsit Füzér

Őrületes nagy dolgokon töröm a fejem, és egy gramm időm sincs a hobbijaimra (kivéve, ha feltételezzük, hogy az egyetemre járás is hobbi), ennek ellenére feltöltök néhány fotót a Boldogkőváralja községben található váracskáról.

A XIII. században épült várral különlegesen érdekes dolgok nem történtek. I. Lipót felrobbantotta, mint ahogy annyi mást is felrobbantgattak akkoriban, oktalan módon. Tudtommal nem volt végvár, viszont ez is gyakran váltogatta tulajdonosát.

Itt gyülekeztek a hadak, a török elleni harcra készülve a XVII. század közepén.
A XIX. század végén végül a Zichy család tulajdonábak kerül.

Jártunk még a közelben lévő füzéri várban is. A helyszín talán legérdekesebb és a vár talán legkedvesebb emléke, hogy 1526 után 1 évig a Szent Koronának adott otthont. A várban amúgy nem laktak, végvár sem volt. A császáriak tették ezt is lakhatatlanná, a helyiek ezután kőbányának használták. Pedig csodás reneszánsz stílusú kápolnája is volt. 
A helyreállítása folyamatosan zajlik.

Mind a két várról gyönyörű a kilátás, megközelíteni könnyű őket. A füzérihez kb negyed óra - húsz perces kellemes, erdei sétával lehet eljutni. A boldogkői várnak szinte a halljába parkolhatunk. Utóbbi vár aljában egy lovagi étterem várja azokat, akik szerint a grillcsirke a fél csirkénél kezdődik, és szeretik a szakállukba vagy más szakállába törölni a kezüket. Isteni a szörpjük. Is.

Mind a két kép Boldogkőnél készült.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás vár kirándulás boldogkőváralja boldogkő országjáró füzér


A bejegyzés trackback címe:

https://orszagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr731728872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása